Choroby serca to przypadłości dotykające nawet co piątego mieszkańca naszego kraju. Co istotne, one nie pojawiają się z dnia na dzień, a raczej są wynikiem wielu długich lat. Jednym z tych czynników jest nieprawidłowe odżywianie się. Czego powinniśmy unikać?
Biały chleb na cenzurowanym
To zła wiadomość dla wszystkich wielbicieli kajzerek, miękkich bułeczek oraz świeżego, białego pieczywa z chrupiącą skórką. Wszystko przez sód, który w białym pieczywie występuje w sporych ilościach. Jego nadmiar sprawia, że w organizmie podwyższa się ciśnienie krwi. Rośnie również ryzyko w kontekście chorób serca czy udaru mózgu.
Niestety, rafinowana, biała jak śnieg mąka, w dużym stopniu przyczynia się do wzrostu poziomu cukru we krwi. W konsekwencji nie mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę.
Spróbuj zamiast tego: Ciemne pieczywo, najlepiej na zakwasie. Świetnie sprawdzi się również orkiszowe albo razowe. Wybieraj również te pełne ziaren.
Masło i margaryna
Ale tylko gorszej jakości. Lekarze są zdania, że zarówno masło jak i margaryna w dużych ilościach bardzo źle wpływa na cały organizm. Chociaż margaryna jest powszechnie uważana za mniejsze zło, to jednak wciąż może szkodzić. Przy zakupie tych produktów koniecznie sprawdź, czy przypadkiem kostka którą chcesz w sklepie włożyć do koszyka, nie zawiera tłuszczu palmowego. Jeżeli tak, zrezygnuj z zakupu. Składnik ten zawiera spore ilości tłuszczu palmowego, który błyskawicznie podnosi cholesterol. A tego raczej nie chce nikt z nas.
Spróbuj zamiast tego: Oliwa z oliwek, olej lniany albo olej z czarnuszki. Wszystkie te oleje nie tylko doskonale wpływają na funkcjonowanie całego organizmu, ale i dodają niezwykłego smaku!
Niekoniecznie zdrowe mleko
Wszyscy wiedzą, że największym wrogiem wszystkich chorujących na serce jest tłuszcz. Dlatego też, tłuste mleko powinno lądować na talerzu jak najrzadziej. Korzystnym zamiennikiem może tu być również mleko odtłuszczone, jednak powiedzmy sobie szczerze, są smaczniejsze alternatywy.
Spróbuj zamiast tego: Doskonałym zamiennikiem nawet do kawy czy codziennych płatków jest mleko migdałowe albo napój z orzechów nerkowca. Jeżeli chcesz uzupełnić wapń w organizmie, zajadaj się warzywami i owocami. Szczególnie zwróć uwagę na brokuły, pomarańcze, figi, łososia albo jarmuż.
Zrezygnuj z napojów gazowanych
Dobrze zbilansowana dieta wyklucza pojawienie się napojów gazowanych. Nawet te z małą ilością cukru są na cenzurowanym. Ludzkie ciało jest tak skonstruowane, że nie akceptuje napojów z gazem. Szwankuje wtedy żołądek, jelita a nawet…serce! Jeżeli lubisz niskokaloryczne napoje przepełnione sztucznymi słodzikami, musisz liczy się z otyłością a nawet cukrzycą.
Spróbuj zamiast tego: domowe napoje z herbaty, mięty owoców czy nawet zwykłego plasterka cytryny, świetnie orzeźwiają. Dosłodzone miodem, będą doskonałą i o wiele zdrowszą alternatywą dla powszechnych napojów gazowanych.
Nie takie zdrowe batoniki muesli
Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, zdrową alternatywą wydaje się być batonik muesli. Jednak tak samo jak w przypadku masła czy margaryny, liczy się skład. Absolutnie wystrzegaj się takich dodatków jak olej palmowy czy cukier lub też sztuczne słodziki. Wszystkie te składniki sprawiają, że wartość zdrowotna takiego bitnika gwałtownie spada. I zamiast pomóc, zwyczajnie dodatkowo sobie szkodzisz.
Spróbuj zamiast tego: Kup zdrową przekąskę, taką jak orzechy, płatki owsiane a także suszone i świeże owoce. Nie wahaj się sięgać po te sezonowe, które zawierają mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych.